luni, 11 martie 2024

Femeia Antreprenor 2024 - 2027: Sprijin pentru Afacerea Ta!

 ­čĺíE╚Öti o femeie ambi╚Ťioas─â cu o idee de afaceri genial─â? ­čôó Programul Femeia Antreprenor 2024 te poate ajuta s─â ├«╚Ťi transformi visul ├«n realitate! 

  #MEAT Oferi─â finan╚Ťare nerambursabil─â de p├ón─â la 200.000 lei per firm─â pentru a te sprijini ├«n:

 • Dezvoltarea ╚Öi extinderea afacerii tale
 • Achizi╚Ťionarea de echipamente
 • Crearea de noi locuri de munc─â
 • Participarea la cursuri de antreprenoriat

­čÄ»De ce s─â alegi programul Femeia Antreprenor 2024?

 • Finan╚Ťare semnificativ─â: Sus╚Ťinem afacerile conduse de femei cu granturi generoase.
 • Condi╚Ťii favorabile: Eligibilitate simplificat─â ╚Öi criterii clare de evaluare.
 • Oportunit─â╚Ťi de cre╚Ötere: Sprijinim inova╚Ťia, impactul social ╚Öi sustenabilitatea.
 • Comunitate puternic─â: Networking, mentorat ╚Öi resurse educa╚Ťionale valoroase.

Finan╚Ťare nerambursabil─â: 200.000 lei; Contribu╚Ťie proprie ├«ntre 5% ╚Öi 15%.

­čĺ╝ Cheltuieli eligibile variate:

Echipamente tehnologice. Spa╚Ťii de lucru. Mijloace de transport. Mobilier ╚Öi aparatur─â birotic─â. Dezvoltare antreprenorial─â. Credite ╚Öi garan╚Ťii pentru implementarea proiectelor. Achizi╚Ťia de echipamente; Panouri solare, turbine eoliene, sta╚Ťii de ├«nc─ârcare, pompe de c─âldur─â; Salariile.

­čôŁProcedura de Implementare:

 • Sum─â forfetar─â majorat─â pentru salarii, utilit─â╚Ťi, contabilitate, chirie: 60.000 lei;
 • Societatea comercial─â a fost ├«nfiin╚Ťat─â dup─â data de 1 ianuarie 2020.
 • Finan╚Ťare par╚Ťial─â pentru consultan╚Ť─â: maximum 10.000 lei.

­čôž Detalii ╚Öi Formular de Aplica╚Ťie: https://granturi.imm.gov.ro

­čÜÇ Nu rata aceast─â oportunitate unic─â!
#FemeiaAntreprenor #femeiaantreprenor #afacere #finan╚Ťare #BaniPentruAfacere #StartUp #IMM #Romania

 ­čöŹ PS: Nu uita s─â dai share ╚Öi s─â le spui ╚Öi prietenelor tale despre program!

Niciun comentariu:

Trimite╚Ťi un comentariu

Prezentare Asocia╚Ťia “Dorna Tismana” A.D.T. Web

Emisiune AccesTV „Noua ne pas─â de tineri”

„Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU

Publica╚Ťia de tineret Ghidul informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. -


„Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU


Asocia╚Ťia Regionala pentru Dezvoltare Durabila lanseaz─â Publica╚Ťia de tineret Ghidul informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU realizat in cadrul proiectului de tineret - A.C.T.I.V.E. - “Asociativitate Civic─â a Tinerilor prin Implicare Voluntara Esen╚Ťial─â”, acesta este accesibil gratuit in format electronic pe blogul oficial http://active2020.blogspot.ro/;


├ś Publica╚Ťia de tineret Ghidul informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU dup─â cum se ├«n╚Ťelege si din denumire, acesta are rolul de a ├«ndruma, si ghida tinerii si ONG-urile de tineret in nevoile individuale oferind o diversitate de resurse informa╚Ťionale de tineret, voluntariat si culturale.


├ś Publica╚Ťia de tineret Ghidul informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU ofer─â informa╚Ťii de baza, sfaturi, contacte, adrese directe si leg─âturi online direct , pentru a ob╚Ťine informa╚Ťii complete de tineret, voluntariat si culturale..


Prin intermediul Publica╚Ťiei de tineret Ghidul informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU Asocia╚Ťia Regionala pentru Dezvoltare Durabila ├«ncearc─â sa vina in sprijinul tinerilor in general cu o solu╚Ťie aproape completa vizavi de nevoile si oportunit─â╚Ťile tinerilor, ONG-urilor de tineret si institu╚Ťiilor responsabile in mod direct in lucrul cu tinerii.


Publica╚Ťia de tineret Ghidul informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU este realizat in cadrul proiectului de tineret A.C.T.I.V.E.- “Asociativitate Civic─â a Tinerilor prin Implicare Voluntara Esen╚Ťial─â” implementat de c─âtre Asocia╚Ťia Regionala pentru Dezvoltare Durabila si cofinan╚Ťat de c─âtre Ministerul Tineretului si Sportului.


Partenerii ONG din cadrul proiectului de tineret A.C.T.I.V.E.- “Asociativitate Civic─â a Tinerilor prin Implicare Voluntara Esen╚Ťial─â” sunt urm─âtorii: - Asocia╚Ťia "Sem─ân─âtorul Tismana";- . Asocia╚Ťia Libera Ini╚Ťiativa si Antreprenoriat Tismana ; - . Asocia╚Ťia DORNA Tismana;


Ghidul informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU ofer─â urm─âtoarele informa╚Ťii utile si practice Tinerilor / elevilor / studen╚Ťilor in general (to╚Ťi tinerii cu v├órsta cuprinsa intre 14-35 ani din jude╚Ťul Gorj in general, si tinerii din ora╚Öele Tismana si ╚Üicleni); dup─â cum urmeaz─â:


SECTIUNE VOLUNTARIAT SEV

Oportunitati pentru tineri de a realiza un stagiu in cadrul proiectelor S.E.V. – E.V.S. :

TITLU ARTICOLE – Serviciul European de Voluntariat - S.E.V.:

├╝ Oportunitati de dezvoltare personala prin intermediul S.E.V.

├╝ Editorial – Bune practici S.E.V. (afirm─âri scrise ale tinerilor care au participat in cadrul unor ac╚Ťiuni si proiecte de voluntariat si stagii prin intermediul S.E.V.

├╝ Exemple ac╚Ťiuni / Bune practici SEV (activitati de tineret derulate prin intermediul unor de voluntariat si stagii prin intermediul S.E.V.


In m─âsura in care informa╚Ťiile in format electronic online prin intermediul re╚Ťelei internet sunt din ce in ce mai greu de identificat, sortat si diseminat Asocia╚Ťia Regionala pentru Dezvoltare Durabila ofer─â o solu╚Ťie sub forma unui CATALIZATOR de informa╚Ťii practice si utile tematice de voluntariat si S.E.V compresate intr-un singur loc prin intermediul Ghidului informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU, ghid realizat in varianta format tip─ârit si varianta format electronic INTERACTIV ONLINE (cu link-uri active si directe c─âtre informa╚Ťii utile si practice tematice de voluntariat si S.E.V).


In concluzie UTILITATEA Publica╚Ťiei de tineret Ghidul informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU se remarca prin accesul direct la informa╚Ťii utile diversificate si practice tematice de voluntariat si S.E.V disponibile si accesibile intr-un singur loc si compilate in mai multe tipuri de produse informative tematice de voluntariat si S.E.V, ghid format electronic interactiv, format tip─ârit, si alte tipuri de produse informative cum ar fi fise informative tematice de voluntariat si S.E.V, flyere etc. , toate acestea sunt concepute pentru a multiplica in mod direct si indirect informa╚Ťiile utile si practice tematice de voluntariat si S.E.V in r├óndul c├ótor mai mul╚Ťi tineri beneficiari finali.


PLATFORMA WEB V4YOU / Blog / „Social Media” Pagina Web + Grup discu╚Ťii oficial tematic de voluntariat si S.E.V


Lista completa cu toate INSTRUMENTELE DE PROMOVARE – INFORMARE - DISTRIBUIRE Internet & “Social Media” DIRECTE din cadrul proiectului de tineret A.C.T.I.V.E.- “Asociativitate Civic─â a Tinerilor prin Implicare Voluntara Esen╚Ťial─â” si a Ghidului informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU este descrisa mai jos:


- Blogul oficial din cadrul proiectului de tineret A.C.T.I.V.E.- “Asociativitate Civic─â a Tinerilor prin Implicare Voluntara Esen╚Ťial─â” si a Ghidului informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU, este accesibil la urm─âtorul link:


Situl profesional www.scribd.com/ bibliotec─â de documente digitale Scribd

o www.scribd.com/doc/ https://www.scribd.com/document/323537106/Ghidul-v4you-Active-Ardd-2016-Mts#from_embed

Situl profesional www.calameo.com – de Publicare a documentelor Calam├ęo


Ghidul informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU promovat in cadrul „Social Media” prin intermediul re╚Ťelei sociale Facebook:


- Grupul de discu╚Ťii oficial tematic de voluntariat si S.E.V realizat in cadrul „Social Media” prin intermediul re╚Ťelei sociale Facebook al proiectului de tineret A.C.T.I.V.E.- “Asociativitate Civic─â a Tinerilor prin Implicare Voluntara Esen╚Ťial─â” si a Ghidului informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU este accesibil la urm─âtorul link: https://www.facebook.com/events/224522631284307/- Pagina Web oficiala tematica de voluntariat si S.E.V realizate in cadrul „Social Media” prin intermediul re╚Ťelei sociale Facebook a proiectului de tineret A.C.T.I.V.E.- “Asociativitate Civic─â a Tinerilor prin Implicare Voluntara Esen╚Ťial─â” si a Ghidului informativ de tineret cu resurse de voluntariat si S.E.V. - „Voluntariat pentru Tine(RI)” - V4YOU este accesibila la urm─âtorul link: https://www.facebook.com/Asociativitate-Civic%C4%83-a-Tinerilor-prin-Implicare-Voluntara-512966872242448/?skip_nax_wizard=true

Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT

Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor realizata in cadrul Proiectului de tineret - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor C.R.I.C.T.


Asocia╚Ťia Regional─â pentru Dezvoltare Durabil─â lanseaz─â Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor, acesta este accesibil gratuit in format electronic pe blogul oficial http://crict2020.blogspot.ro/;

Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor a fost conceput sa fie util si practic dup─â cum urmeaz─â:


1. Tinerilor in general (to╚Ťi tinerii cu v├órsta cuprinsa intre 14-35 ani din jude╚Ťul Gorj si municipiul T├órgu-Jiu)


2. Organiza╚Ťiilor de tineret in particular (asocia╚Ťii si funda╚Ťii de tineret si pentru tineret active din jude╚Ťul Gorj)


3. Altor organiza╚Ťii si institu╚Ťii implicate direct in lucrul cu tinerii (institu╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, scoli generale, licee, universit─â╚Ťi, cluburi ale elevilor si studen╚Ťilor, direc╚Ťii jude╚Ťene pentru tineret, DGASPC, chiar si autorit─â╚Ťi publice locale)


- Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor are rolul de a ├«ndruma direct tinerii spre pagini web utile lor si ghida ├«n aceia╚Öi m─âsur─â ╚Öi ong-urile de tineret oferindu-le o diversitate de resurse informa╚Ťionale. In plus prin aceasta publica╚Ťie de tineret - Bro╚Öura CRICT, ONG-urilor li se face o promovare eficient─â, put├ónd semnala redac╚Ťiei - ├«n perspectiva apari╚Ťiei nr. 2 al publica╚Ťiei de tineret Bro╚Öura CRICT – eventualele modific─âri ale adresei sitului central, schimb─âri de loca╚Ťie, e-mail-uri, telefoane.


- Prin informa╚Ťiile de baz─â pe care le ofer─â Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor: sfaturi, coordonate fizice, leg─âturi online, imagini ghid, cititorul are la ├«ndem├ón─â „o tip─âritur─â la purt─âtor” cu informa╚Ťii complete.


Prin intermediul Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor editorul ├«ncearc─â sa vina in sprijinul tinerilor cu o solu╚Ťie aproape completa vizavi de nevoile si oportunit─â╚Ťile tineretului, ONG-urilor de tineret si institu╚Ťiilor responsabile in mod direct in lucrul cu tinerii.


- Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor este realizat in cadrul proiectului de tineret C.R.I.C.T. implementat de c─âtre Asocia╚Ťia Regional─â pentru Dezvoltare Durabil─â si cofinan╚Ťat de c─âtre Ministerul Tineretului si Sportului.


- Proiectul pentru tineret C.R.I.C.T. este o ini╚Ťiativ─â a Asocia╚Ťiei Regional─â pentru Dezvoltare Durabil─â ├«n parteneriat cu organiza╚Ťiile: Asocia╚Ťia Dorna Tismana, Asocia╚Ťia Liber─â Ini╚Ťiativ─â ╚Öi Antreprenoriat Tismana, Asocia╚Ťia “Sem─ân─âtorul Tismana”


Proiectul de tineret C.R.I.C.T. este conceput a oferi informa╚Ťii prin intermediul direct al produselor tip─ârite dar ╚Öi online in timp real. ├Äntregul ansamblu informativ este construit astfel:

- Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor ;

- Blogului oficial al Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor;

- Produse tip─ârite si anun╚Ťuri ONLINE urm─ârindu-se tematica central─â din publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT (fise informative tematice de tinere, flyere etc. ).


├Än acest fel, ansamblul informativ devine un INSTRUMENT practic cu informa╚Ťii utile pe temele interes├ónd tineretul. ├Än aceast─â concep╚Ťie, proiectul ├«n ansamblul s─âu este capabil de a oferi SERVICII de informare tematice tinerilor, ONG-uri de tineret si institu╚Ťii de stat sau private responsabile in mod direct de educa╚Ťia tinerilor.


- In m─âsura in care informa╚Ťiile in format electronic online prin intermediul re╚Ťelei internet sunt din ce in ce mai greu de identificat, sortat si diseminat solicitantul ofer─â o solu╚Ťie sub forma unui CENTRALIZATOR de informa╚Ťii practice si utile tematic pentru tineret, totul g─âsindu-se intr-un singur loc: Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor, realizat in variant─â tip─ârit─â, c├ót si ├«n varianta de format electronic INTERACTIV ONLINE (cu link-uri active si directe)


- De altfel, Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor fiind destinat unor categorii foarte mobile fizic - ╚Öi implicit active - de beneficiari: tineri, ONG-uri de tineret si institu╚Ťii de stat sau private responsabile direct de educa╚Ťia ╚Öi instruirea tinerilor, prin informa╚Ťii util─â ce se descoper─â, se disemineaz─â practic de la cititor la prietenul lui, multiplic├ónd categoriile de beneficiari ai informa╚Ťiilor utile, diversificate si practice tematice pe care le d─â proiectul ├«n sine;


In concluzie, UTILITATEA Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor este dovedit─â prin accesul direct al beneficiarilor la informa╚Ťii utile, diversificate si practice, asamblate tematic si accesibile intr-un singur loc ╚Öi paradoxal, ├«n locuri diferite, compil├ónd mai multe tipuri de produse mass-media, publica╚Ťie de tineret - Bro╚Öura CRICT informativa de tineret in format electronic interactiv, ├«n format tip─ârit, asortat cu tipurile adiacente de produse volante u╚Öor de distribuit ╚Öi foarte practice cum ar fi fise informative tematice de tineret, flyere etc., totul fiind f─âcut ├«n scopul de a multiplica in mod direct si indirect informa╚Ťiile utile si practice ale proiectului in r├óndul a c├ót mai mul╚Ťi tineri beneficiari finali.


Strategia actuală va fi urmărită pe întreaga desfășurare a proiectului de tineret C.R.I.C.T.:


- multiplicarea in mod direct a informa╚Ťiilor utile si practice prin tip─ârirea si distribuirea publica╚Ťiei de tineret - Bro╚Öura CRICT informativa de tineret, prin postarea online ╚Öi distribuirea acestuia in format electronic pe platforme variate online: pdf ca atare pe pagina proiectului, format doc pe Google sau Scribd, format flash in re╚Ťeaua Calameo,


multiplicarea in mod indirect a informa╚Ťiilor utile si practice tematice de tineret in r├óndul c├ótor mai mul╚Ťi tineri beneficiari finali prin intermediul ONG-urilor de tineret si institu╚Ťiilor responsabile in lucrul cu tinerii ace╚Ötia av├ónd de altfel rolul de multiplicatori ai informa╚Ťiilor utile si practice tematice de tineret prin intermediul realiz─ârii unor viitoare proiecte de tineret din surse de finan╚Ťare identificate cu ajutorul Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor multiplicarea informa╚Ťiilor tematice de tineret in acest caz va fi cel mai eficient mod de lucru.


De re╚Ťinut !


- Publica╚Ťia de tineret - Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor face parte din proiectul de tineret “C.R.I.C.T.” ╚Öi cuprinde tot ce g├ónde╚Öti dac─â vrei s─â te implici ╚Öi s─â nu te mai sim╚Ťi mereu abandonat de societate: cursuri gratuite, loc de munc─â, granturi, finan╚Ť─âri, servicii de informare ╚Öi consiliere, implicare ├«n via╚Ťa asociativ─â, voluntariat ├«n alt─â ╚Ťar─â, iar cu plat─â, soft educativ pentru elevi si profesori, cursuri pentru ob╚Ťinerea permisului european de conducere a calculatorului ECDL ╚Öi multe altele la care nici nu te-ai g├óndit!


PLATFORMA WEB CRICT / Blog / „Social Media” Pagina Web + Grup discu╚Ťii oficial tematic de voluntariat si S.E.V


Lista completa cu toate INSTRUMENTELE DE PROMOVARE – INFORMARE - DISTRIBUIRE Internet & “Social Media” DIRECTE din cadrul proiectului de tineret si a Publica╚Ťiei de tineret Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor este descrisa mai jos:


- Blogul oficial din cadrul proiectului de tineret si a Publica╚Ťiei de tineret Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor , este accesibil la urm─âtorul link:


Situl profesional www.scribd.com/ bibliotec─â de documente digitale Scribd

o www.scribd.com/doc/ https://www.scribd.com/document/324410703/Publica╚Ťia-de-tineret-Bro╚Öura-Crict-Mts-Ardd-2016-44#from_embed

Situl profesional www.calameo.com – de Publicare a documentelor Calam├ęo


Publica╚Ťia de tineret Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor promovata in cadrul „Social Media” prin intermediul re╚Ťelei sociale Facebook:


- Grupul de discu╚Ťii oficial tematic de tineret realizat in cadrul „Social Media” prin intermediul re╚Ťelei sociale Facebook al proiectului de tineret si a Publica╚Ťiei de tineret Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor este accesibil la urm─âtorul link: https://www.facebook.com/groups/1729153367351702/


Pagina Web oficiala tematica de tineret realizate in cadrul „Social Media” prin intermediul re╚Ťelei sociale Facebook a proiectului de tineret si a Publica╚Ťiei de tineret Bro╚Öura CRICT - Centrul de Resurse pentru Informare si Consiliere a Tinerilor este accesibila la urm─âtorul link: https://www.facebook.com/Centrul-de-Resurse-pentru-Informare-si-Consiliere-a-Tinerilor-341793796152789/?skip_nax_wizard=true

Comunicat „S─âm─ân─âtorul”: se extinde linia sa programatic─â ╚Öi cu tineretul

Preambul.
Extinderea profilului revisteiS─âm─ân─âtorul de la”trimestrial istoric ╚Öi de patrimoniu cultural” - de regul─â viz├ónd cu prioritate zona local─â Tismana – ╚Öi ├«n privin╚Ťa tineretului este un demers absolut necesar. AST - Asocia╚Ťia Sem─ân─âtorul Tismana,comitetul s─âu director ╚Öi redac╚Ťia revisteiS─âm─ân─âtorulau hot─âr├ót s─â-╚Öi extind─â activitatea ╚Öi ├«n dou─â proiecte pentru tineret ├«naintate MTS - Ministerul Tineretului ╚Öi Sportului. Unul viz├ónd implicarea tineretului ├«n via╚Ťa comunit─â╚Ťii prin activit─â╚Ťi ╚Öi ac╚Ťiuni tematice pentru influen╚Ťarea politicilor publice locale ╚Öi altul, realizarea revistei cultural-informative de interes public local ╚Öi jude╚Ťean “Observator Cultural Zonal de Tineret Tismana – ╚Üicleni”. Revist─â finan╚Ťat─â prin Proiectul de tineret Dezvoltare Culturala Zonala de Tineret Tismana – ╚Üicleni .
Dialog tineresc
Ideea nu este nou─â. ├Än discu╚Ťia pe care a avut-o asocia╚Ťia noastr─â (mar╚Ťi, 22 martie a.c.) cu cadrele didactice ce predau la gimnaziul din cadrul Liceului Tehnologic Tismana, s-a constatat c─â pu╚Ťini elevi ╚Ötiau faptul c─â poetul George Co╚Öbuc a avut la Tismana o mare contribu╚Ťie la dezvoltarea patrimoniului local ╚Öi la emanciparea localit─â╚Ťii noastre. A existat totu╚Öi o ini╚Ťiativ─â de tip─ârire a revistei liceului,Recrea╚Ťia mare, dar inexisten╚Ťa unor fonduri a f─âcut ca ea s─â nu mai fie tip─ârit─â de vreo trei ani. ├Änt├ólnirea noastr─â a resuscitat totu╚Öi interesul tuturor cadrelor didactice ╚Öi elevilor. Care au c─âutat cauzele lipsei de interes pentru via╚Ťa ╚Öi literatura clasicilor ╚Öi au g─âsit-o ├«n mass-media care prezint─â ├«n 90% din ╚Ötirile sale a╚Öa zisele „brekingniuzuri” de evenimente politice, rutiere, meteo, distractive sau din spectrul dosarelor penale, ╚Ö.a. Aceast─â orientare lipsit─â de valoare cultural─â a televiziunilor, ba chiar frivol─â, s-a f─âcut ├«n detrimentul emisiunilor culturale ╚Öi pentru tineret, care au fost abandonate. Dac─â mai ad─âug─âm ╚Öi re╚Ťelele de socializare Internet, jocurile virtuale (╚Öi nu „virale”!) iat─â o descriere a abuliei care cuprinde tineretul ╚Öi nu numai.
Pornind de la aceste concluzii simple s-a ajuns spre cele dou─â proiecte ├«naintate MTS - Ministerul Tineretului ╚Öi Sportului. Am g─âsit alte asocia╚Ťii partenere, avem tineri cu atestate pentru managementul proiectelor, tineri care le pot duce p├ón─â la cap─ât. A╚Öa a ap─ârut ╚Öi proiectul Dezvoltare Cultural─â Zonal─â de Tineret Tismana – ┼óicleni, coordonator de proiect fiind propus din partea AST, ing. Antonio Tomoniu, expert managerul asocia╚Ťiei Sem─ân─âtorul Tismana ╚Öi membru ├«n consiliul director.
Tineri lucr├ónd la identificarea unor ╚Ťinte culurale

Obiectivul general al proiectului
- Proiectul Dezvoltare Cultural─â Zonal─â de Tineret Tismana – ┼óicleni ├«┼či propune stimularea „consumului cultural” ├«n r├óndul tinerei genera┼úii prin implicarea activ─â a acestora pentru a promova valorile culturale din cele dou─â comunit─â╚Ťi ┼úint─â din proiect la nivel local, jude┼úean, regional si chiar na┼úional.
Suportul mediatic al acestei ac┼úiuni benefice va fi realizat de revistaObservator Cultural Zonal de Tineret Tismana – ┼óicleni. Dar tineretul nu se va preocupa doar de diseminarea informa┼úiilor tematice de tineret ╚Öi cultural-editoriale numai prin tip─ârirea revistei. Implicarea se prevede a exista ├«n ├«ntreg demersul cultural-editorial cu implica┼úii sociale. Vor avea importan╚Ť─â organiz─ârile de dezbateri ┼či ├«ntruniri, se va folosi ╚Öi presa profesionist─â, propun├óndu-i-se acesteia articole cu aspecte esen╚Ťiale din via╚Ťa tinerilor, care s─â ├«nlocuiasc─â relat─ârile futile privind tinerii care conduc f─âr─â carnet auto, fac scandal ├«n discoteci, particip─â la furturi ╚Öi la violuri ├«n grup. Nu acestea sunt aspectele fierbin┼úi de azi ale tineretului. ├Än cadrul proiectului tinerii vor participa activ la ├«ntregul proces editorial dar mai ales la recoltarea, alegerea informa┼úiilor ╚Öi a temelor. Identificarea institu╚Ťiilor culturale despre care trebuie s─â afle c├ót mai mul╚Ťi tineri, dezv─âluirea agendelor lor, listarea principalelor reviste de cultur─â locale ╚Öi jude╚Ťene, toate acestea trebuie s─â fie inserate neap─ârat ├«n cuprinsul revistei. Iar revista trebuie s─â fie integrat─â ├«ntr-un ├«ntreg ansamblu, cu pagini web, grupuri de discu╚Ťii, alte forme atractive pentru tineret.
Coperta a IV-a

Oportunit─â╚Ťi culturale ╚Öi exemplele de bun─â practic─â.
├Än cadrul proiectului trebuie accentuate oportunit─â╚Ťile locale privind evenimentele ╚Öi exemplele de bun─â practic─â legate de cutumele locale ╚Öi de patrimoniul istoric ╚Öi cultural al celor dou─â localit─â╚Ťi vizate. De pild─â oportunitatea ca la Tismana s─â fie pus─â ├«n valoare organizarea vechiului festival privind c├óntecul, dansul ╚Öi portul popular dar ╚Öi premizele de la care a pornit acest festival: o secular─â s─ârb─âtoare a p─âstorilor, un b├ólci ╚Öi un t├órg, ambele medievale, consemnate de c─âtre c─âl─âtorii str─âini ├«n ╚Ü─ârile Rom├óne.
La ╚Üicleni, oportunitatea de a avea o bun─â baz─â material─â pentru folosirea unor forme de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt adaptate specificului minier dar nu numai de ├«ndat─â ce g─âsim acolo o pleiad─â de diplome ╚Öi medalii c├ó╚Ötigate de tineri ├«n diverse domenii culturale ╚Öi sportive care mai de care mai valoroase.
Nout─â╚Ťi de la Tismana ╚Öi ╚Üicleni
╚śi acolo artizanatul ╚Öi cursurile ╚ścolii de Art─â Popular─â din Tg-Jiu, sunt oportunit─â╚Ťi de dezvoltare local─â ╚Öi implicare a tineretului ├«n via╚Ťa comunitar─â. Un rol mai revine revistei de a identifica reperele principale ale vie╚Ťii culturale locale pentru a completa Agenda Culturala 2016-2017 a Consiliului jude╚Ťean Gorj prin Centrul jude╚Ťean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradi╚Ťionale Gorj, care, ├«n mod c├ót se poate de normal, d─â doar calendarul general al manifest─ârilor culturale ╚Öi informa╚Ťiile esen╚Ťiale vizavi de evenimentele culturale din jude╚Ť. Se necesit─â deci, articole privind alte evenimente neincluse ├«n agendele culturale oficiale St─â ├«n sarcina participan╚Ťilor la proiect de a aduce detalii privind evenimentele culturale din cele dou─â comunit─â╚Ťi ╚Ťint─â. Pornind de la inventarierea ╚Öi descrierea ├«n am─ânunt a evenimentelor locale, se deschide calea spre un canal de informare ╚Öi comunicare dintre tineri ╚Öi autorit─â╚Ťile publice locale ├«n domeniul cultural-editorial.

Un rezultat așteptat.
Emula╚Ťia din jurul apari╚Ťiei revisteiObservator Cultural Zonal de Tineret Tismana – ┼óicleni nu s-a l─âsat a╚Öteptat─â. Un exemplu. T├ón─âra profesoar─â de limba rom├ón─â de la Liceul Tehnologic Tismana, Maria Sperlea, propune Asocia╚ŤieiSem─ân─âtorul Tismana,ca la terminarea acestui proiect, spre mijlocul lunii noiembrie, s─â dezbatem cu cadrele didactice ce predau la liceu activitatea lui George Co╚Öbuc de la Tismana, poetul ╚Öi traduc─âtorul Divinei Comedii a lui Dante fiind cel care a fost sufletul mi╚Öc─ârii literare ├«nfiin╚Ťat─â la Vila Sfetea de pe Valea Tismanei, acum un secol. Din p─âcate, poetul ├«mpreun─â cu al╚Ťi mari clasici ai literaturii rom├óne au cam fost sco╚Öi din manualele ╚Öcolare, r─âm├ón├ónd ca predarea activit─â╚Ťii ╚Öi operei lor s─â se fac─â… op╚Ťional.
Am fost ├«ntrutotul de acord. Pentru c─â cei tineri vor uita c├ót de cur├ónd nu numai opera clasicilor dar ╚Öi numele lor. Mai ales c─â ├«n Oltenia nu sunt uzitate numele ardelene╚Öti. Iat─â o ├«nt├ómplare real─â care, ├«n discotecile noastre spre exemplu, n-ar putea avea loc. Un t├ón─âr se prezint─â altuia la o discotec─â din Salva, Bistri╚Ťa N─âs─âud: „-George Co╚Öbuc”. Cel─âlalt se prezint─â ╚Öi el: „- Liviu Rebreanu”. Evident c─â la Bistri╚Ťa N─âs─âud nimeni nu r├óde, e plin─â zona de nume Co╚Öbuc, Rebreanu, Goga sau Slavici. Dar ne ├«ntreb─âm: oare c├ó╚Ťi tineri ar r├óde ├«ntr-o discotec─â munteneasc─â dac─â dialogul ar avea loc ├«n localit─â╚Ťile din aceast─â zon─â? Prea pu╚Ťini tineri, acum ! ╚śi poate niciunul ├«n viitorul apropiat… Pentru nu vor ╚Öti nici cine a fost Co╚Öbuc ╚Öi nici Rebreanu!
Echipe de fotbal ╚Üicleni ╚Öi Tismana, pagina cu „ finan╚Ť─âri reviste”

Pagina special─â privind finan╚Ťarea revistelor culturale
Dat─â fiind lipsa fondurilor pentru apari╚Ťia de reviste literare ╚Öcolare, revistaObservator Cultural Zonal de Tineret Tismana – ┼óicleni, prezint─â la pagina 31 EXEMPLU de DOCUMENTE care trebuie ├«ntocmite pentru aplicarea Legii nr. 186/2003 printr-un „Contract cadru privind acordarea de sprijine financiare pentru cultura scris─â”. Exemplul este util pentru orice unitate ╚Öcolar─â din ╚Ťar─â iar prim─âriile sunt obligate conform legii s─â aloce fonduri ╚Öi s─â ├«ntocmeasc─â procedura standard a╚Öa cum exist─â, ca exemplu, ├«n aceast─â pagin─â 31, PROCEDURA OPERA┼óIONAL─é PRIVIND ACORDAREA UNOR SPRIJINE FINANCIARE DE C─éTRE CONSILIUL LOCAL AL ORA┼×ULUI TISMANA PENTRU CULTURA SCRIS─é. Este o map─â con╚Ťin├ónd dou─âsprezece formulare pe care trebuie s─â le ├«ntocmeasc─â ╚Öcolile sau asocia╚Ťiile de oriunde din ╚Ťar─â.
Ori la nivelul ╚Öcolilor ╚Öi liceelor, la nivelul executivului din prim─ârii ╚Öi al Consiliului Local, chiar din localit─â╚Ťile mari din jude╚Ť, aceast─â procedur─â nu este cunoscut─â. Consiliul Local aprob─â finan╚Ťarea dar comisia de specialitate ╚Öi executivul ├«n╚Ťeleg prin finan╚Ťare cump─ârarea unui num─âr de reviste de la asocia╚Ťii, ╚Öcoli ╚Öi licee. Ori revistele acelea trebuie finan╚Ťate pentru c─â dup─â apari╚Ťia lor se vor face prezent─âri de con╚Ťinut, mese rotonde pentru dezvoltarea unor tematici din reviste, concursuri, sondaje ╚Öi multe altele. Legiuitorul n-a vrut s─â faciliteze tip─ârirea de reviste ╚Öi de c─âr╚Ťi pentru a le vinde cei care cer finan╚Ťare ci pentru a le folosi gratuit tinerilor pentru re├«nvierea scrisului ╚Öi cititului de literatur─â ╚Öi ├«n consecin╚Ť─â la dezbaterile ╚Öi mesele rotunde legate de con╚Ťinutul revistelor. Revista d─â la pag. 31, adresele web ╚Öi codurile QR pentru smartfone sau mobil de unde se pot desc─ârca cele 12 exemple de formulare necesare la finan╚Ťarea unei reviste sau a unei c─âr╚Ťi.
Reviste gorjene

Un articol mărunt din revistă cât o întreagă istorie.
RevistaS─âm─ân─âtorul a observat ├«n statisticile de pe blogul s─âu, baz─â a con╚Ťinutului revistei tip─ârite, o ridicare spectaculoas─â a num─ârului de acces─âri, mai ales a celor din domeniul cultural, patrimonial ╚Öi istoric. Pe baza acestei statistici am inclus ├«n revistaObservator Cultural Zonal de Tineret Tismana – ┼óicleni, un minusculul articol „Torna, torna, fratre” care, se ╚Ötie, a fost prima dovad─â istoric─â a unui limbaj vechi, precursor al limbii rom├óne. Articolul are doar vreo zece r├ónduri dar el invit─â la c─âutarea ├«nt├ómpl─ârii propriu zise ╚Öi deci la descoperirea faptului c─â unii istorici recen╚Ťi, de pild─â Lucian Boia, ne fac o istorie dup─â ureche, nu dup─â documente.
„Istoricul Vlad Georgescu a inventariat cele 3.000 de nume descoperite ├«n inscrip┼úiile care corespundeau perioadei respective din Dacia roman─â ┼či a stabilit c─â 74% dintre acestea erau latine, 14% grece┼čti ┼či doar 12 la sut─â „barbare“ (ilirice, celtice, semitice etc). E greu de stabilit procentul de romani get-beget din Dacia ocupat─â, dar ideea (subliminal─â) a lui Boia, c─â alte provincii ar fi fost colonizate numai cu nativi italici, e absurd─â. Nici o popula┼úie de zece ori mai mare dec├ót cea din Roma la vremea respectiv─â n-ar fi ajuns pentru a coloniza toate teritoriile cucerite, mai ales c─â Imperiul Roman se estima c─â ajunsese, la 11 ani dup─â cucerirea Daciei, la peste 88 de milioane de locuitori. ├Än fapt, la ora la care Dacia a fost cucerit─â, romanii realizaser─â deja prima globalizare din istorie, ├«nsu┼či ├«mp─âratul Traian fiind de origine spaniol─â”.Din articolul:
Pag. cu articolul „Torna, torna, fratre”

PLATFORMA WEB/Blog/„Social Media”. Pagina Web + Grup discu╚Ťii oficial tematic de tineret
Iat─â mai jos lista completa cu toate INSTRUMENTELE DE PROMOVARE – INFORMARE - DISTRIBUIRE Internet & “Social Media” DIRECTE din cadrul proiectului de tineret Dezvoltare Culturala Zonala de Tineret Tismana – ┼óicleni si a Revistei “Observator Cultural Zonal de Tineret Tismana – ╚Üicleni”:
- Blogul oficial din cadrul proiectului de tineret, este accesibil la urm─âtorul link: -http://observatorculturalzonal.blogspot.ro/
- Situl profesional www.scribd.com/ – bibliotec─â de documente digitale Scribd:
- Situl profesional www.calameo.com
Revista cultural-literara “Observator Cultural Zonal de Tineret Tismana – ╚Üicleni promovata in cadrul „Social Media” prin intermediul re╚Ťelei sociale Facebook:
- Grupul de discu╚Ťii oficial tematic cultural si de tineret realizat in cadrul „Social Media” prin intermediul re╚Ťelei sociale Facebook al proiectului de tineret Dezvoltare Culturala Zonala de Tineret Tismana – ┼óicleni este accesibil la urm─âtorul link:https://www.facebook.com/groups/278602139180729/
Pagina „Asocia╚Ťii gorjene”

Mul╚Ťumim tuturor participan╚Ťilor la acest proiect AST aflat sub siglele Guvernului Rom├óniei, MTS - Ministerul Tineretului ╚Öi Sportului, aplicat ora╚Öelor Tismana ╚Öi ╚Üicleni. Pornim ├«ndemn tinerilor ╚Öi altor persoane implicate s─â ar─ât─âm c─â vremurile bune ale cititului tip─âriturilor, st├ónd lejer ├«n pat sau fotoliu, sunt mai de preferat ╚Öi mai s─ân─âtoase dec├ót st├ónd coco╚Öat ├«n fa╚Ťa calculatorului ╚Öi obosindu-╚Ťi ochii de t├ón─âr. Dar mai ales, e vremea reconsider─ârii istoriei noastre ╚Öi recuper─ârii clasicilor rom├óni ce dispar din manualele ╚Öcolare la comanda unor directive ale unor mini╚Ötri pu╚Öi pe criteriu politic, c─ârora nu le-a pl─âcut la ╚Öcoal─â cititul.

A consemnat Nicolae N. Tomoniu, președinte AST
Tismana, 7 octombrie 2016

PLATFORME WEB MTS all 2016 ADT.